HOUSING

 
 
imagehouse_f_025
ネットワーク記載
siteplan
section
HOUSE F
つながりを感じる場所

date: 2019.06-2021.11

type: housing complex

status: completed

staff: keisuke fukui & keisuke morikawa

location: nagareyama, chiba

floor area: 169㎡

consultant: Toshiyuki Suzuki

photo: Kouji Fujii

環境や社会と、自分たちの肌感覚でつながりを持ちながら暮らせる場所をつくれないだろうか。

暮らす事、仕事をすること。庭と、近所の緑地。私の土地、他人の土地。

つながっているはずだけれどつながっていない、普段感じづらい事と物との繋がりを、 直接的・間接的に感じられる空間と仕組みを持つ場所を目指しました。

暮らす事の意識を少し拡張し、暮らしの一部を他の人と共有することで、生活を楽しくしたり、高じて仕事にもなる事も考えました。

沢山コーヒーを飲むから他の人の分までいれる →カフェ(のようなもの)

あの料理は沢山つくったほうがおいしくできる→レストラン(のようなもの)

大きな本棚に近所の方の本も置いてみる →図書館(のようなもの)

映画はみんなで見た方が楽しい →映画館(のようなもの)

自分たちが楽しめ、周りの人にもおすそわけできるような事や物をシェアしていく事で、自然なコミュニティが醸成されるといいなと考えています。

I wonder if we can create a place where we can live with a sense of connection to the environment and society. To live and to work.

My garden and my neighbor's green space.  My land, other people's land. We have created a place with a space and a mechanism that allows us to directly and indirectly feel the connection between things that are usually hard to feel.

I thought about expanding the idea of living a little, and sharing a part of my life with others to make life more enjoyable, or even to become a job.

I drink a lot of coffee, so I make coffee for other people.→ Like a café

The more you cook, the better the food will taste→ Like a restaurant

A large bookshelf with books by neighbors → Like a library

It's more fun to watch a movie together → Like a movie theater

We hope that by sharing things and things that we enjoy and that we can share with others, a natural community will be fostered.

外観1DSC06682
スケッチ
1F_DSC06672
 1F外観内観06638
屋根伏DSC06668
外観3DSC06666
内観1

date: 2018.01-

type: housing complex

status: on going

staff: keisuke fukui & keisuke morikawa

location: chiba

floor area: 150㎡

consultant: Atsushi Yamaguchi

photo: kamakura studio

千葉県の新興住宅地に、「子供が寄り道したくなるような場所+住宅」をつくる計画です。 このエリアでは、両親が共働きをしている世帯が多く、昼間に人の気配があまりない状態になっています。 そこで、1階をカフェと設計事務所といういつも人のいる空間にし、地域に見守りの目をつくります。 敷地と接している袋小路では、子供達が遊んでいる様子がしばしば目にされるため、この袋小路に接続するように敷地内に道を通し、遊び場の延長としてだけでなく、袋小路が人目につきやすくするようにしました。 建物はその道の両脇に配置し、道に対してアクティビティが溢れ出すように意図しました。こうすることで、北向きの暗くなりがちな敷地でありながら、光や風、視線が気持ち良く通るようになります。 街の一部と呼応するように建ち、用途が曖昧で使い方が発見されていく場所。新興住宅地の雰囲気を、少しでも柔らかくする存在になる事を期待しています。

This is a plan to create "a place where children will want to stop by + housing" in a new residential area in Chiba Prefecture.
In this area, there are many households where both parents work, and there is not much sign of human presence during the daytime.
Therefore, the first floor will be used as a café and an office, where people are always present, creating a watchful eye for the community.
Since children are often seen playing in the cul-de-sac that borders the site, we built a path through the site that connects to the cul-de-sac, not only as an extension of the playground, but also to make the cul-de-sac more visible to the public.
The buildings are placed on both sides of the path, and are intended to overflow with activity against the path. In this way, even though the site is facing north and tends to be dark, light, wind, and line of sight can pass through comfortably.
It is a place that is built in response to a part of the city, where the use of the building is ambiguous and its usage is to be discovered. We hope that it will soften the atmosphere of the new residential area, even if only a little.

寄り道がつなぐ居場所
HOUSE MK
 
 
 
緑と戯れる家
HOUSE H

建替え前の住宅は、周囲の建て込みと配置の影響から室内に光が入らず、外に置かれた鉢植えは薄暗い 場所に置かざるを得ない状況でした。そこで、植物好きの施主と共に、植物たちの居場所の最適化から設 計を初めました。

北側の2 階、光が最もあたり逆光にならない場所に庭を設け、植物を設置。

植物に当たった光を室内に導く事で、植物の色をしっかりと眺められるよう工夫しました。

そして、天井を傾斜させて反射材を用いることにより、1 階から実像としては気配しか感じられない植物の姿を、 虚像として映し出し可視化します。 2 階では、緑に溢れた植物の万華鏡のなかに潜ったような空間が生まれます。

植物と建築が織りなす空間は、四季折々、日々刻々、様々に変化し、生活する悦びを与えてくれると 期待しています。

The house before rebuilding had stayed in the shadow because the location that had been surrounded by many buildings had been bad.

That's why the room hadn't got much sunlight, and the potted plants that had been outside had been losing their energy in the dimly-lit place.

So we started designing the best places for plants with the owner who loves plants.

First of all, we set up the garden on the second floor of the north side which has been the best place of getting a lot of sun and hasn't backlit. And then we put some plants in it.

Secondly, we tilted the ceiling that we coated the surface of with reflective material.

By doing so, we have projected the shape of  the plants that can not be seen from the first floor as a virtual image on the ceiling.

On the second floor, there has been the space that is full of greenery and it's as if  we were absorbed in looking into a kaleidoscope of plants.

We expect that the space which the plants and architecture create has people who adapt to diverse changes like day-to-day moment by moment feel pleasure.

date: 2016.05-2017.10

type: housing

status: completed

staff: keisuke fukui & keisuke morikawa

location: aoto, tokyo

floor area: 96㎡

consultant: kimimasa nomura

photo: Kouji Fujii

 
HOUSE YOTSUYA

四谷の住宅

date: 2015.09

type: housing

status: unbuilt

staff: keisuke fukui

partner:intersect.co

location: shinjuku, tokyo

floor area: 96㎡

consultant: suzuki toshiyuki

photo: keisuke fukui,intersect.co

houseUentry
houseUentry2
houseUentry3
houseUnakaniwa
houseUentry5
houseUentry4
houseU2
houseUn2
houseU3
HOUSE U
白金の2世帯住宅

date: 2014.09

type: housing

status: completed

staff: keisuke fukui

partner:intersect.co

location: setagaya, tokyo

floor area: 260㎡

consultant: suzuki toshiyuki

photo: keisuke fukui,intersect.co

白金に建つ2世帯住宅。

敷地は周辺の建物の稜線によってできた谷のような場所になっていて、その谷底には植物が集まっていました。

そこで、敷地内にも断面的にいくつか庭をつくり、植栽を設け、緑が周りと連続するようにしました。

こうすることで、その谷底全てがまるで自分たちの庭になったかのような開放感が得られるのではないかと考えました。2世帯は平面的・断面的に庭を共有し、ゆるやかに距離をとる事ができています。

A two-family house in Shirokane, Tokyo.

The site is like a valley created by the ridges of the surrounding buildings, and plants were gathered at the bottom of the valley.

Therefore, we created a number of cross-sectional gardens within the site and planted them so that the greenery would be continuous with the surroundings.

The two households share the garden both in plan and in section, and are able to maintain a gentle distance from each other.

敷地周辺の緑を借景として利用する住宅です。緑にあたった太陽光が室内をキラキラと輝かせます。

とても多忙な施主の為に、心地よい空間をつくるだけでなく機能性も重視し、家が人をサポートするかのような設計を行いました。

This house uses the greenery around the site as a borrowed landscape. The sunlight shining on the greenery makes the interior sparkle.

For the client, who is a very busy person, we designed the house not only to create a comfortable space, but also to emphasize functionality, as if the house would support the client.

 
houseC
houseC2
HOUSE MIYASAKA
宮坂の住宅

date: 2015.09

type: housing

status: unbuilt

staff: keisuke fukui

partner:intersect.co

location: setagaya, tokyo

floor area: 145㎡

consultant: suzuki toshiyuki

photo: keisuke fukui,intersect.co

骨董品を多く持つ施主の為の、ギャラリー兼住宅です。

細長い回廊の幅を変える事で、異なる居場所を作り出しています。

This is a gallery and residence for a client who has many antiques.

By changing the width of the long and narrow corridor, different places of residence are created.